Image

Een Koffer Vol Citroenen


Een Koffer Vol Citroenen van Hassnae Bouazza is een intiem portret van een moeder en dochter. Over het verwarrende gevoel van ontheemding, de paradox van ‘de ander’ zijn, de kracht van onzichtbare moeders en de blijvende troost van smaken en geuren.

Nu verkrijgbaarBestel hier
Image

Arbeidsmigranten in Nederland


Er gaat bijna geen dag voorbij zonder berichten over de uitbuiting van arbeidsmigranten in Nederland. Ze werken in magazijnen en abbatoirs, sorteren de post, oogsten de groenten en maken lange dagen op de vrachtwagen.

Maar wie zijn de mensen achter de krantenkoppen? In dit boek maken we kennis met een aantal van hen. Vijf verschillende levens en vijf verhalen die één belangrijk aspect met elkaar delen: ze kwamen van ver en hoopten in Nederland fatsoenlijk te kunnen werken. De realiteit pakte anders uit.


Nu verkrijgbaarBestel hier
Image

Streetfood


Toen in 2020 de deuren van alle restaurants dicht moesten vanwege de lockdown en de onzekerheid bij iedereen groot was, besloot sterrenchef Soenil Bahadoer het over een heel andere boeg te gooien en kriskras door het land te rijden met
zijn speciale Spicy Chef-foodtruck. Van hieruit serveerde hij het allerlekkerste streetfood dat hij van zijn moeder en door zijn culinaire reizen naar Suriname leerde maken.

Van huisgemaakte rotirol, okrasoep en Surinaamse bami met gemarineerde kip tot een luxe bara met wagyu en truff el. In Streetfood deelt Soenil de recepten van de populairste gerechten en snacks uit zijn foodtruck. Dankzij de helder uitgeschreven recepten kan iedereen Soenils streetfood thuis bereiden.


Nu verkrijgbaarBestel hier
Image

Spicy Chef


In de keuken van Soenil Bahadoer komen Oost en West samen. In zijn tweesterrenrestaurant De Lindehof in het Brabantse Nuenen verrast hij de smaakpapillen van zijn gasten. Kosmopolitische gastronomie verrijkt Soenil met Surinaams- Indiase ingrediënten en smaken en het resultaat is oog- en tongstrelend. Op zijn borden vindt een volmaakte samensmelting plaats van Surinaams streetfood en haute cuisine. Soenil Bahadoer is als culinaire jazz-rock.

Met ruim vijftig recepten vertelt de Spicy Chef het verhaal over zijn Surinaams-Indiase afkomst en de rol van eten binnen zijn familie: de lekkerste snacks, zoals een brioche met bakkeljauw en compote van gebrande tomaten, en gerechten als sukade-rendang met gemberbier-ijs, of het familierecept voor Surinaamse bami. De gerechten zijn maakbaar, uitdagend en verrassend en vormen zo een mooie afspiegeling van Soenils nieuwe Surinaams-Indiase keuken.


Bestel hier!
Image

Arabieren Kijken


De Arabische wereld wordt vaak beschreven vanuit een historisch en politiek perspectief. Onderdrukking, religieus extremisme en rechteloosheid zijn enkele van de kwalificaties die vaak vallen. Voeg daar een flinke scheut vrouwenonderdrukking aan toe en we hebben de kern van het gemiddelde boek over de Arabische wereld te pakken. Voor het gemak wordt vergeten dat er vooral gewone mensen in de Arabische landen leven. Mensen die niet, zoals de beelden in de media ons willen laten geloven, dagelijks vlaggen verbanden en de westerse wereld haten, maar mensen met universele verlangens en gevoelens. Mensen van vlees en bloed.

Bestel hier!
Wat mensen schreven over Arabieren Kijken:

Fatima Elatik: "En nu lekker beginnen aan 'Arabieren Kijken' van Hassnae. Het voorwoord geeft al zoveel herkenning. Heerlijk. Geïnspireerd door je boek heb ik vandaag al mijn oude Oum Kalthoum cd's uit de kast gehaald 🙂 loving it."
Paul van Liempt, BNR: "Arabieren Kijken gaat over iets heel anders dan wij in beelden te zien krijgen. In dit boek wordt met de blik van de popular culture gekeken naar Arabië en dan krijg je een heel ander beeld."
De Standaard: "Arabieren kijken is tegelijk een aangename kennismaking met een leefwereld die we niet kennen, en een spiegel. (...) Het mooiste aan Bouazza's boek is waarschijnlijk de onderhoudende manier waarop zij, als Nederlands-Marokkaanse, haar eigen unieke verhaal kan vertellen."
Frénk van der Linden, Radio 1 Kunststof: "Een prachtig boek."
Jörgen Raymann: "Vanmiddag 'Arabieren Kijken' met Hassnae! Moet dan wel het boek zien neer te leggen! Fantastisch."
Saskia Wagenaar: "Wat een geweldig boek. Heb het verslonden."
Marion Bloem: "Het voorwoord van Hassnae's Arabieren Kijken is als twee zachte, warme, gastvrije handen die me over de drempel trekken om kennis te maken met de Arabische cultuur."
Leeuwarder Courant, Rob Leemhuis: "Dat Bouazza het bij het alledaagse houdt, is verfrissend."
Abdelkader Benali: "Arabieren Kijken biedt meer inzicht in de Arabische wereld dan 100 keer op vakantie gaan in Sharm El Sheikh. Chapeau, Hassnae."
Manda Heddema, De Koperen Tuin: "Gisteren het boek van Hassnae uitgelezen. Vandaag de film 'Caramel' besteld. Nu wil ik het ook zien. Ik heb genoten van de luchtigheid, de humor en de zelfspot. Dit boek gaat over mijn vriendinnen, dit gaat over echte mensen."
Leonhard de Paepe: "Wie wil weten wat de verbeeldingskracht van de gewone Arabier aanspreekt krijgt bij Bouazza een doorleefd beeld geschetst. (...) Bij zoveel verstandigs moet je concluderen dat het inderdaad jammer is, dat Arabieren als Bouazza (...) zo stiefmoederlijk behandeld worden in de vaderlandse media."
Majida: "Arabieren Kijken is niet alleen een herkenbaar boek voor menig Arabier of Marokkaan, maar het bevat ook ontzettend interessante informatie over de wisselwerking tussen islam, politiek, cultuur en maatschappelijke ontwikkeling. Iedereen die (oprecht) geïnteresseerd is in Arabieren, zou het boek moeten lezen."
Aisha Akhiat: "Wat een verademing... Must-read à la 'Het zijn net mensen' van Joris Luyendijk. Maar dan niet politiek. De komende 2 vriendinnenverjaardagen hoef ik dus niet meer na te denken over een cadeau."
Rena Breed: "Al lezende in Arabieren Kijken realiseer ik me pas hoe groot en rijk het culturele is. Grensoverschrijdend. Dacht ik nooit eerder over. Het leukste aan haar boek zijn natuurlijk de persoonlijke verhalen van Hassnae."
Marjolijn van Someren: "Geweldig boek. Ik ken natuurlijk niet al die zangers, zangeressen, acteurs en presentatoren, maar ik zie ze wel vóór me. Arabieren Kijken is verplichte kost voor jong en oud. Da's pas revolutie!"
Robbo Vink: "Sneeuw en kou getrotseerd om Arabieren Kijken van Hassnae te halen. Niet voor niets, wat een mooi eerlijk boek, aanrader!"
Ruud Ketelaar: "Stel nou eens dat je je blik zou willen verruimen. Dan is Arabieren Kijken van Hassnae Bouazza een lust voor het oog!"
Johan van der Knijff: "Heb sinds gisteren je boek uit! Vind het erg goed en heb het met ontzettend veel plezier gelezen!"
Esther Gasseling, Uitgeverij Xtra: "Informatief, onderhoudend en gewaagd persoonlijk plaatst Arabieren Kijken ontwikkelingen in perspectief aan de hand van het dagelijks leven."
Ad van Rijsewijk: "Al die Arabie-deskundigen hebben het nooit over de mensen en hun dagelijks bestaan, innerlijke strijd, ik heb daar nog nooit iemand over gehoord. Het is een uniek en zeer urgent boek. Het zou verplichte kost moeten zijn omdat het refereert aan de dingen die wij hier ook hebben, tv, soaps, films, muziek, enz. Het brengt de Arabische wereld heel dichtbij."
Ab el Miri: "In één adem uitgelezen. Erg genoten! Veel herkenbare elementen. Ga het boek als naslagwerk gebruiken. (...) Nog steeds aan het nagenieten. De Marokkaanse moslims met een driekwart jurk, baardje en vrouw met Burka, noem ik Satelliet-Moslims."
Matthijs Krul: "Arabieren Kijken uit. Grappig, informatief, nuchter en kritisch. Ook jegens Nederland, dat het hard nodig heeft. Kan ik zonder meer aanraden."
Petula Clarke: "Ik ben fan."
Annelies Verhelst: "Soms twijfel ik dagenlang wat ik ergens precies van vind, maar Arabieren Kijken vond ik na de derde zin al briljant."
Image

Superhelden Knuffelen Niet


SuperSam vliegt rond in de buurt en redt mensen van ontsnapte tijgers, ontspoorde treinen en woeste rivieren, terwijl hij tegelijk tegen zijn vijand de Grijze Schaduw strijdt. Natuurlijk weigert hij knuffels. Tot op een nacht als hij niet kan slapen.

Bestel hier!
Image

Vrouwen Van De Wind


In Vrouwen van de wind geeft Al-Maghrabi een intiem inkijkje in de levens van een groep vriendinnen in de Libische hoofdstad Tripoli: een onvoorspelbare stad waar de vrouwen leven, werken, samenkomen voor hun roddelsessies, en waar ze hun hart luchten en hun geheimen delen, die net zo verweven zijn met elkaar als de talloze steegjes van de stad. De Marokkaanse huishoudster Bahija spaart geld bij elkaar om een illegale boottocht naar Italië te kunnen maken, in de hoop op een nieuw leven en een nieuwe toekomst. De mooie, getrouwde Yousra heeft een rits minnaars achter de hand voor als haar man op reis is. En dan is er de schrijfster, die zo graag een roman wil schrijven en in Bahija haar onderwerp vindt.

Bestel hier!
Image

Vrouw Onder Vuur


Samar Yazbek doet in dit dagboek verslag van de eerste vijf maanden van de revolutie in Syrië, die begon in maart 2011. Vanaf het allereerste begin nam zij deel aan de opstand en was zij getuige van het brute geweld tegen burgers die de straat op gingen om een einde te maken aan veertig jaar dictatuur. Op de straten van Damascus zet de bekende Syrische schrijfster en journaliste niet alleen haar ogen en oren wijdopen, maar ontfermt ze zich ook over anderen, met gevaar voor eigen leven. Ze ontmoet gevangenen, tekent hun verhalen op en geeft de revolutie een gezicht. Tot ze, niet langer bestand tegen de druk waaraan ook zij wordt blootgesteld, samen met haar dochter het land moet verlaten. Haar persoonlijke verhaal werpt een uniek licht op de menselijke en onmenselijke kant van de gebeurtenissen in Syrië, waar de internationale media nog altijd nauwelijks toegang hebben. Yazbeks roep om vrijheid is indrukwekkend en inspirerend.

Bestel hier!